T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AMASYA / GÜMÜŞHACIKÖY - Gümüşhacıköy Şehit Sercan Koç Çok Programlı Anadolu Lisesi

SINAV SİSTEMİ

ÜTÜN SINAVLAR TEK HAFTA SONU MU YAPILACAK ?

Anlayacağınız YGS ve LYS deki gibi ayrı zamanlarda sınav olmayacak. YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yapılan düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Saraç, "Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız. 18 puan türünü azaltmaya gidiyoruz" dedi.

 

Şu an uygulanan sistem iki aşamalı: İlki mart, ikincisi haziran ayında toplam 5 gün sürmektedir. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız.

 

SINAVSIZ ÜNİVERSİTE MÜMKÜN DEĞİL ?

YÖK Başkanı Yekta Saraç:"Üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte sınav stresini azaltacak daha yalın sistemin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Şu an uygulanan sistem iki aşamalı. "

 

 YENİ SİSTEMDE PUAN TÜRLERİ DEĞİŞİYOR MU ?

YÖK Başkanı Yekta Saraç: "Önemli bir değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşecek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak."

 

SORULARI KİM HAZIRLAYACAK ? MEB Mİ ? ÖSYM Mİ ? TÜBİTAK MI ?

"Sorular eskisi gibi MEB müfredatından sorulacak."

 

Saraç, "Üniversiteye girişte sınavsız bir model bugünkü şartlarda söz konusu olamaz. Sosyal adaleti sağlayan merkezi sınav bu yıl yine gerçekleştirilecek YÖK'teki çalışmamız, sınavsız geçişe yönelik değil, mevcut merkezi yerleştirme ve merkezi sınavın aksayan taraflarını gidermeye, iyileştirmeye dönük ama özellikle yalınlaştırma ve bu sınavların yönetimini daha kolaylaştırmaya yönelik.  Öğrencilerimiz ve ailelerimiz kesinlikle tedirgin olmasınlar" dedi.

Saraç, "Bu sistem, bizim planladığımız şekilde gerçekleşirse bu değişiklik mevcut giriş sisteminin daha yalın hale getirilmesi olduğundan dolayı en yakın zamanda da uygulamaya konulabilir. Daha yalın, karmaşık olmayan ve daha kolay yönetilebilir bir model getireceğiz." Cümleleri ile konuşmasına devam etti.

HÜKÜMET PROGRAMINDA 3'LÜ SINAV VAR

Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.12.2017 - Güncelleme: 11.03.2021 18:53 - Görüntülenme: 640
  Beğen | 8  kişi beğendi